maandag 1 juli 2013

Negatieve gevolgen van wisselende seksuele relaties groot

"Hoe kan het nu dat mensen soms alles opgeven voor hun eerste liefde? Joe McIlhaney en Freda McKissic Bush geven in hun boek ”Verstrikt” (uitg. Novapres) een verklaring. Op basis van recent neurowetenschappelijk onderzoek brengen zij opzienbarende nieuwe informatie aan het licht over de invloed van seksualiteit op de hersenen.
Vaak redeneert men: als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, is alles prima. Uitspraken zoals: „Volg je hart” en „Als het goed voelt, is het goed” zijn jarenlang als algemene waarheden geproclameerd. Dit is echter niet juist. Elke aanraking tussen een jongen en een meisje doet iets met hun hersenen. Hoe verder je gaat op seksueel gebied, hoe meer oxytocine en vasopressine (vrouwelijke en mannelijke stofjes in de hersenen) er wordt aangemaakt. Die stofjes zorgen voor een chemische verbinding in de hersenen tussen deze twee personen.

Op het moment dat een relatie verbroken wordt en een nieuwe relatie met een andere persoon wordt aangegaan, wordt het proces van deze stoffen opnieuw opgestart. Echter minder krachtig.

Uit het onderzoek blijkt dat deze stofjes steeds minder worden aangemaakt bij steeds wisselende partners. Oftewel, de eerste binding is het sterkst. Geen wonder dat oude schoolliefdes of eerste relaties na jaren nog zo veel gevoelens los kunnen maken. En dat je na veel wisselende seksuele contacten met diverse partners je jezelf zo moeilijk kunt binden aan de ander.

Deze onderzoekers, die jarenlang honderden jongeren hebben gevolgd, komen dan ook met het opmerkelijk advies om te wachten met een seksuele relatie totdat je zeker weet dat je huidige partner je definitieve levenspartner zal zijn." Lees hier verder....